Selasa, 28 April 2009

HARI SUKAN SEKOLAH DENGAN BI`AH SOLEHAH
Semangat anak-anak sememangnya amat kuat. Staminapun mengalahkan orang-orang tua. Mereka tidak mengah untuk berlari-lari seharian walaupun ketika dalam kelas. Jesteru, ketika berada di padang untuk hari sukan, mereka mengerah sepenuh kudrat untuk menang di padang.
Semangat untuk berjuang bersungguh-sungguh demi memartabatkan pasukan, berdaya saing dan tidak gentar hadapi cabaran inilah yang cuba diterapkan dalam program Hari Sukan SRIAAKT 2009 yang berlangsung pada 25 april 2009. Bertemakan Sukan Menyemai Ukhuwwah, diharapkan program sebegini dapat menyemai dan mengukuhkan tali persaudaraan antara pelajar, guru dan ibubapa.

Sewajarnya ia dianggap program yang paling menarik secara tahunan, kerana sambutannya amat menggalakkan dan ia berlangsung amat meriah. Ketika anak-anak sedang bersukan dipadang, ibubapa memberikan sokongan moral untuk anak-anak mereka. Sebaliknya pula bila tiba giliran ibubapa yang beraksi (dalam acara jemputan), anak-anak memberikan sorakan yang gemuruh kepada semua terutama kepada para muallim-muallimah mereka yang telah berhari-hari berpenat lelah mengendalikan latihan mereka.

Diselitkan beberapa gambar program hari sukan SRIAAKT untuk tatapan. Majulah Sukan Untuk Dakwah.

Kini tibalah masanya
melaksanakan amanah
membangunkan ummah

Semangat kesukanan suatu perjuangan
mencapai kejayaan
hari sukan sekolah dengan biah solehah

kemenangan kegagalan adat dalam perjuangan
Akhlak dalam kesukanan mari kita amalkan
bersukan sihatkan badan berakhlak sihatkan iman
yang menang merendah diri yang kalah usaha lagi....


Teringat pulak pesanan Al-Banna: Sukan kita adalah untuk mendidik jiwa bukannya untuk mengangkatkan kepada (meninggi diri).

Tiada ulasan:

Catat Ulasan